Składniki:
- rosół drobiowy (2 kostek)
- pomidory (1 kilogramów)
- włoszczyzna bez kapusty (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- groszek konserwowy (1 szklanek)
- olej (5 łyżek stołowych)
- śmietana (0,5 szklanek)
- koperek posiekany (1 łyżek stołowych)
- sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
- curry (według uznania)
- cukier (według uznania)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Rosół rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody. Oczyszczoną cebulę i włoszczyznę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. doprawić curry i połączyć z rosołem. Obrane ze skórki pomidory pokroić i dodać do zupy, gotować 20 minut, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, dodać groszek i śmietanę, zagotować, posypać koperkiem.
Czas przygotowania:
35 minut
Porcja dla:
4 osób