w

Zupa pomidorowa z groszkiem

Składniki:

  • rosół drobiowy (2 kostek)
  • pomidory (1 kilogramów)
  • włoszczyzna bez kapusty (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • groszek konserwowy (1 szklanek)
  • olej (5 łyżek stołowych)
  • śmietana (0,5 szklanek)
  • koperek posiekany (1 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
  • curry (według uznania)
  • cukier (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Rosół rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody. Oczyszczoną cebulę i włoszczyznę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. doprawić curry i połączyć z rosołem. Obrane ze skórki pomidory pokroić i dodać do zupy, gotować 20 minut, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, dodać groszek i śmietanę, zagotować, posypać koperkiem.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

4 osób

Grzyby smażone

Ogórki z curry