w , ,

Zupa mediolańska

Składniki:

  • cebula (1 sztuk)
  • olej (4 łyżek stołowych)
  • kapusta włoska (0.5 sztuk)
  • ementaler (40 gramów)
  • ryż (3 łyżek stołowych)
  • gąska zielonka (200 gramów)
  • przecier pomidorowy (1 łyżek stołowych)
  • papryka słodka (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną, sparzoną kapustę włoską, sól, pieprz oraz paprykę, zalać wodą i zagotować. Dodać osobno ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze chwilę. Gotową zupę, już na talerzach posypać utartym ementalerem.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Miodowy kwas do picia

Kasztany pieczone