w , ,

Miodowy kwas do picia

Składniki:

  • miód płynny (500 gramów)
  • rodzynki (100 gramów)
  • skórka z cytryny – otarta (1 sztuk)
  • sok z cytryny (2 sztuk)
  • drożdże (100 gramów)
  • cukier (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Zagotować 5 litrów wody. Miód wlać do kamionkowego naczynia, zalać do gorącą wodą i mieszać do momenty, aż miód całkowicie się rozpuści.
Utrzeć drożdże z cukrem, dodać do ostudzonego miodowego płynu i wymieszać. Przykryć i odstawić na dobę w ciepłe miejsce. Z kwasu zebrać pianę. Wlać sok z 2 cytryn i dodać otarta skórkę ze sparzonej cytryny, wymieszać. Do przygotowanych butelek wrzucić rodzynki, wlać kwas miodowy, szczelnie zamknąć i ostawić na 3 dni w chłodne miejsce.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

1 osoby

Ryba na parze z warzywami

Zupa mediolańska