Składniki:
- miód płynny (500 gramów)
- rodzynki (100 gramów)
- skórka z cytryny – otarta (1 sztuk)
- sok z cytryny (2 sztuk)
- drożdże (100 gramów)
- cukier (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Zagotować 5 litrów wody. Miód wlać do kamionkowego naczynia, zalać do gorącą wodą i mieszać do momenty, aż miód całkowicie się rozpuści.
Utrzeć drożdże z cukrem, dodać do ostudzonego miodowego płynu i wymieszać. Przykryć i odstawić na dobę w ciepłe miejsce. Z kwasu zebrać pianę. Wlać sok z 2 cytryn i dodać otarta skórkę ze sparzonej cytryny, wymieszać. Do przygotowanych butelek wrzucić rodzynki, wlać kwas miodowy, szczelnie zamknąć i ostawić na 3 dni w chłodne miejsce.
Utrzeć drożdże z cukrem, dodać do ostudzonego miodowego płynu i wymieszać. Przykryć i odstawić na dobę w ciepłe miejsce. Z kwasu zebrać pianę. Wlać sok z 2 cytryn i dodać otarta skórkę ze sparzonej cytryny, wymieszać. Do przygotowanych butelek wrzucić rodzynki, wlać kwas miodowy, szczelnie zamknąć i ostawić na 3 dni w chłodne miejsce.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
1 osoby