Składniki:
- fasola (200 gramów)
- bulion (2 litrów)
- grzyby suszone (według uznania)
- kasza perłowa (2 łyżek stołowych)
- masło (2 łyżek stołowych)
- cebula (2 łyżek stołowych)
- natka pietruszki (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczoną fasolę zalać na noc zimnym bulionem (może być z kostki), a umytych kilka grzybków zimną wodą. Następnego dnia dodać do fasoli kaszę, grzyby pokrojone w paseczki i łyżkę masła.. Gotować pod przykryciem, uważając, by kasza nie wykipiała. Gdy fasola zmięknie, dodać zrumienione ma maśle drobno posiekane cebule i gotować jeszcze kilka minut. Zupę doprawić do smaku sola oraz pieprzem, a przed podaniem posypać posiekana natką.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
8 osób