w , ,

Zupa fasolowa z kaszą

Składniki:

  • fasola (200 gramów)
  • bulion (2 litrów)
  • grzyby suszone (według uznania)
  • kasza perłowa (2 łyżek stołowych)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • cebula (2 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczoną fasolę zalać na noc zimnym bulionem (może być z kostki), a umytych kilka grzybków zimną wodą. Następnego dnia dodać do fasoli kaszę, grzyby pokrojone w paseczki i łyżkę masła.. Gotować pod przykryciem, uważając, by kasza nie wykipiała. Gdy fasola zmięknie, dodać zrumienione ma maśle drobno posiekane cebule i gotować jeszcze kilka minut. Zupę doprawić do smaku sola oraz pieprzem, a przed podaniem posypać posiekana natką.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

8 osób

Surówka z młodej kapusty z pomidorem

Karp pieczony