w ,

Ziemniaki oraz warzywa z marynowanym łososiem

Składniki:

  • filet z łososia ze skórą (4 sztuk)
  • oliwa (4 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
  • miód (2 łyżek stołowych)
  • musztarda (4 łyżek stołowych)
  • czosnek (2 ząbki)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • mieszanka warzywna mrożona (450 gramów)
  • ziemniaki (400 gramów)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Marynata: wymieszać 3 łyżki oliwy z miodem, musztardą, drobno posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem do smaku.
Marynatą zalać umyte, osuszone filety, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Osączona z marynaty rybę usmażyć z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z oliwą, dolać resztę marynaty.
Oczyszczone warzywa oraz ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Gotową rybę podawać z warzywami, polana pozostałym sosem miodowym.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Smażona flądra

Marcepanowe pralinki z orzechami