Składniki:
- filet z łososia ze skórą (4 sztuk)
- oliwa (4 łyżek stołowych)
- sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
- miód (2 łyżek stołowych)
- musztarda (4 łyżek stołowych)
- czosnek (2 ząbki)
- masło (2 łyżek stołowych)
- mieszanka warzywna mrożona (450 gramów)
- ziemniaki (400 gramów)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Marynata: wymieszać 3 łyżki oliwy z miodem, musztardą, drobno posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem do smaku.
Marynatą zalać umyte, osuszone filety, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Osączona z marynaty rybę usmażyć z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z oliwą, dolać resztę marynaty.
Oczyszczone warzywa oraz ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Gotową rybę podawać z warzywami, polana pozostałym sosem miodowym.
Marynatą zalać umyte, osuszone filety, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Osączona z marynaty rybę usmażyć z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z oliwą, dolać resztę marynaty.
Oczyszczone warzywa oraz ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Gotową rybę podawać z warzywami, polana pozostałym sosem miodowym.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób