Składniki:
- ziemniaki (500 gramów)
- zioła mieszane (1 pęczek)
- papryka mielona słodka (1 łyżek deserowych)
- czosnek (3 ząbki)
- oliwa (3,5 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone, pokrojone na ćwiartki równej wielkości ziemniaki krótko gotować w osolonej wodzie, odcedzić.Umyte, osuszone zioła posiekać niezbyt drobno, a oczyszczony czosnek pokroić w plasterki.
Na patelnię wlać łyżkę oliwy, wsypać gorące ziemniaki, oprószyć ziołami oraz papryka i czosnkiem. Doprawić gruba sola oraz grubo mielonym pieprzem. Polać pozostałą oliwą i smażyć, od czasu do czasu odwracając delikatnie, aby ziemniaki były pokryte przyprawami ze wszystkich stron i pięknie się zrumieniły.
Na patelnię wlać łyżkę oliwy, wsypać gorące ziemniaki, oprószyć ziołami oraz papryka i czosnkiem. Doprawić gruba sola oraz grubo mielonym pieprzem. Polać pozostałą oliwą i smażyć, od czasu do czasu odwracając delikatnie, aby ziemniaki były pokryte przyprawami ze wszystkich stron i pięknie się zrumieniły.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób