w ,

Ziemniaki obsmażane w ziołach

Składniki:

  • ziemniaki (500 gramów)
  • zioła mieszane (1 pęczek)
  • papryka mielona słodka (1 łyżek deserowych)
  • czosnek (3 ząbki)
  • oliwa (3,5 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone, pokrojone na ćwiartki równej wielkości ziemniaki krótko gotować w osolonej wodzie, odcedzić.Umyte, osuszone zioła posiekać niezbyt drobno, a oczyszczony czosnek pokroić w plasterki.
Na patelnię wlać łyżkę oliwy, wsypać gorące ziemniaki, oprószyć ziołami oraz papryka i czosnkiem. Doprawić gruba sola oraz grubo mielonym pieprzem. Polać pozostałą oliwą i smażyć, od czasu do czasu odwracając delikatnie, aby ziemniaki były pokryte przyprawami ze wszystkich stron i pięknie się zrumieniły.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Placek z migdałami

Zupa kukurydziana z polentą