Składniki:
- ser mielony (350 gramów)
- żółtka (4 sztuk)
- cukier puder (120 gramów)
- skórka z pomarańczy – otarta (1 sztuk)
- sok z pomarańczy (50 mililitrów)
- migdały mielone (60 gramów)
- cytryna (2 sztuk)
- cukier puder (130 gramów)
- woda (150 mililitrów)
Przygotowanie:
Utrzeć twaróg dodając stopniowo żółtka, cukier puder, skórkę pomarańczowa oraz sok z pomarańczy. Gładką masę wymieszać z mielonymi migdałami. Przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 35 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie. Wystudzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Wyszorowane, sparzone cytryny pokroić w cienkie plasterki, włożyć do rondla z 130g cukru i wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 45 minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Uważać, aby cytryny się nie przypaliły, odcedzić.
Wyjęty z tortownicy zimny sernik, udekorować plasterkami cytryny. Podawać z jogurtem naturalnym.
Wyszorowane, sparzone cytryny pokroić w cienkie plasterki, włożyć do rondla z 130g cukru i wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 45 minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Uważać, aby cytryny się nie przypaliły, odcedzić.
Wyjęty z tortownicy zimny sernik, udekorować plasterkami cytryny. Podawać z jogurtem naturalnym.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
12 osób