w , ,

Grecki sernik pomarańczowy

Składniki:

  • ser mielony (350 gramów)
  • żółtka (4 sztuk)
  • cukier puder (120 gramów)
  • skórka z pomarańczy – otarta (1 sztuk)
  • sok z pomarańczy (50 mililitrów)
  • migdały mielone (60 gramów)
  • cytryna (2 sztuk)
  • cukier puder (130 gramów)
  • woda (150 mililitrów)

Przygotowanie:

Utrzeć twaróg dodając stopniowo żółtka, cukier puder, skórkę pomarańczowa oraz sok z pomarańczy. Gładką masę wymieszać z mielonymi migdałami. Przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 35 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie. Wystudzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Wyszorowane, sparzone cytryny pokroić w cienkie plasterki, włożyć do rondla z 130g cukru i wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 45 minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Uważać, aby cytryny się nie przypaliły, odcedzić.
Wyjęty z tortownicy zimny sernik, udekorować plasterkami cytryny. Podawać z jogurtem naturalnym.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

12 osób

Zapiekanka paprykowa z krakersami

Sałatka odpornościowa