Składniki:
- pomidory (1 kilogramów)
- czosnek (według uznania)
- parmezan (według uznania)
- oliwa (według uznania)
- cebula (1 sztuk)
- ser owczy (według uznania)
- oliwki czarne (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- bazylia (1 pęczek)
Przygotowanie:
Opłukany, osączony pęczek bazylii posiekać. Dodać oczyszczony czosnek oraz 20g parmezanu. Dolać 70 ml oliwy i całość zmiksować.
Umyte pomidory pokroić na ćwiartki, a oczyszczoną cebulę na cienkie cząstki. Cebule zrumienić na oliwie i oprószyć sola oraz pieprzem. Zdjąć, a na patelnię włożyć pomidory i dusić je 7 minut. Pomidory wymieszać z cebulą oraz pesto z bazylii. Dodać pokruszony ser oraz oliwki. Podawać z bagietką.
Umyte pomidory pokroić na ćwiartki, a oczyszczoną cebulę na cienkie cząstki. Cebule zrumienić na oliwie i oprószyć sola oraz pieprzem. Zdjąć, a na patelnię włożyć pomidory i dusić je 7 minut. Pomidory wymieszać z cebulą oraz pesto z bazylii. Dodać pokruszony ser oraz oliwki. Podawać z bagietką.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób