Składniki:

  • pomidory (1 kilogramów)
  • czosnek (według uznania)
  • parmezan (według uznania)
  • oliwa (według uznania)
  • cebula (1 sztuk)
  • ser owczy (według uznania)
  • oliwki czarne (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • bazylia (1 pęczek)

Przygotowanie:

Opłukany, osączony pęczek bazylii posiekać. Dodać oczyszczony czosnek oraz 20g parmezanu. Dolać 70 ml oliwy i całość zmiksować.
Umyte pomidory pokroić na ćwiartki, a oczyszczoną cebulę na cienkie cząstki. Cebule zrumienić na oliwie i oprószyć sola oraz pieprzem. Zdjąć, a na patelnię włożyć pomidory i dusić je 7 minut. Pomidory wymieszać z cebulą oraz pesto z bazylii. Dodać pokruszony ser oraz oliwki. Podawać z bagietką.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Wołowina szmurowana po kaszubsku

Podstawowe ciasto kruche