Składniki:
- mąka (300 gramów)
- cukier (150 gramów)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- jajka (6 sztuk)
- masło (150 gramów)
- rodzynki (50 gramów)
- marcepan (400 gramów)
- płatki migdalowe (100 gramów)
- śmietana (500 gramów)
- budyń waniliowy (1 sztuk)
- śmietana kremowa (100 gramów)
- jabłka (1,2 kilogramów)
- sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
- konfitura wiśniowa (200 gramów)
Przygotowanie:
Przesiana mąkę, masło, 1 jajko, 100g cukru, cukier waniliowy zagnieść na gładkie ciasto zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Umyte rodzynki osączyć.
Pokrojony marcepan zagnieść z 3 jajkami. Rodzynki wymieszać z płatkami migdałowymi. Gęstą śmietanę wymieszać z 50g cukru, 2 jajkami, budyniem i śmietaną kremową. Obrane jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paski i skropić sokiem z cytryny.
Rozwałkować ciasto i wylepić nim blachę, wyścielona papierem do pieczenia. Posmarować je konfiturą, a na niej rozłożyć masę marcepanową i jabłka. Na ciasto wylać masę śmietanowo-jajeczna, wyrównać. Piec ok. 45 minut w 200 stopniach, ostudzić. Można podawać z bita śmietaną.
Pokrojony marcepan zagnieść z 3 jajkami. Rodzynki wymieszać z płatkami migdałowymi. Gęstą śmietanę wymieszać z 50g cukru, 2 jajkami, budyniem i śmietaną kremową. Obrane jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paski i skropić sokiem z cytryny.
Rozwałkować ciasto i wylepić nim blachę, wyścielona papierem do pieczenia. Posmarować je konfiturą, a na niej rozłożyć masę marcepanową i jabłka. Na ciasto wylać masę śmietanowo-jajeczna, wyrównać. Piec ok. 45 minut w 200 stopniach, ostudzić. Można podawać z bita śmietaną.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
15 osób