Składniki:
- masło (100 gramów)
- cukier (100 gramów)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- sól (1 szczypta)
- masa marcepanowa surowa (100 gramów)
- jajka (3 sztuk)
- mąka pszenna (150 gramów)
- grysik kukurydziany (50 gramów)
- proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
- śmietana (4 łyżek stołowych)
- jabłka (800 gramów)
- cynamom (0.5 łyżek deserowych)
- masło (według uznania)
Przygotowanie:
Masło starannie utrzeć z 80g cukru, cukrem waniliowym, solą, rozkruszonym marcepanem i jajkami.
Wymieszać mąkę, grysik lub mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość wraz ze śmietaną dodać do masy maślanej. Tortownicę o śr. 26cm wysmarować masłem.
Włożyć ciasto do formy.
Jabłka umyć, przekroić na pół i oczyścić. Wypukłą stronę jabłek naciąć nożem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
pozostały cukier wymieszać z cynamonem i otoczyć w nim jabłka i powciskać w ciasto.
piec ok 45 min
Wymieszać mąkę, grysik lub mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość wraz ze śmietaną dodać do masy maślanej. Tortownicę o śr. 26cm wysmarować masłem.
Włożyć ciasto do formy.
Jabłka umyć, przekroić na pół i oczyścić. Wypukłą stronę jabłek naciąć nożem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
pozostały cukier wymieszać z cynamonem i otoczyć w nim jabłka i powciskać w ciasto.
piec ok 45 min
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
12 osób