w

Ciasto jabłkowe ze śmietaną

Składniki:

  • masło (100 gramów)
  • cukier (100 gramów)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • sól (1 szczypta)
  • masa marcepanowa surowa (100 gramów)
  • jajka (3 sztuk)
  • mąka pszenna (150 gramów)
  • grysik kukurydziany (50 gramów)
  • proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
  • śmietana (4 łyżek stołowych)
  • jabłka (800 gramów)
  • cynamom (0.5 łyżek deserowych)
  • masło (według uznania)

Przygotowanie:

Masło starannie utrzeć z 80g cukru, cukrem waniliowym, solą, rozkruszonym marcepanem i jajkami.
Wymieszać mąkę, grysik lub mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość wraz ze śmietaną dodać do masy maślanej. Tortownicę o śr. 26cm wysmarować masłem.
Włożyć ciasto do formy.
Jabłka umyć, przekroić na pół i oczyścić. Wypukłą stronę jabłek naciąć nożem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
pozostały cukier wymieszać z cynamonem i otoczyć w nim jabłka i powciskać w ciasto.
piec ok 45 min

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

12 osób

Jabłuszka bagdadzkie

Babka żebrowiec