w , ,

Bananowy omlet z truskawkami

Składniki:

  • wiórki kokosowe (2 łyżek stołowych)
  • jajka (3 łyżek stołowych)
  • banan (0,5 sztuk)
  • twaróg (100 gramów)
  • płatki owsiane (2 łyżek stołowych)
  • olej (1 łyżek stołowych)
  • truskawki (450 gramów)
  • cukier waniliowy (1 łyżek stołowych)
  • Cynamon (1 szczypta)
  • kardamon (1 szczypta)
  • listki mięty (według uznania)

Przygotowanie:

Na suchej patelni podsmażyć wiórki kokosowe na złoty kolor. Jajka roztrzepać, dodać pokrojonego banana, pokruszony twaróg, płatki owsiane i wiórki kokosowe. wymieszać i na oleju usmażyć omlet. Oczyszczone 3/4 truskawek zmiksować z cukrem waniliowym, cynamonem i kardamonem. Usmażony omlet złożyć na pół i polać musem, udekorować pozostałymi truskawkami oraz listkami mięty lub melisy.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

2 osób

Wyborna szarlotka

Wafle z dżemem i masą