Składniki:
- sałata (1 sztuk)
- truskawki (100 gramów)
- marchewka (2 sztuk)
- seler naciowy (2 łodyga)
- orzechy włoskie (50 gramów)
- śmietana (1 szklanek)
- sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
- miód (1 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczoną, osuszona sałatę porwać na kawałki. Oczyszczone truskawki pokroić na ćwiartki. Oczyszczona młoda marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a oczyszczone łodygi selera pokroić na talarki, lekko posolić i odstawić n a30 minut, odcedzić sok. Orzechy grubo posiekać. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do salaterki.
Wymieszać śmietanę z miodem oraz sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Połowę tego sosu wymieszać z sałatką, a resztą polać po udekorowaniu kilkoma truskawkami pokrojonymi na ćwiartki lub połówki.
Wymieszać śmietanę z miodem oraz sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Połowę tego sosu wymieszać z sałatką, a resztą polać po udekorowaniu kilkoma truskawkami pokrojonymi na ćwiartki lub połówki.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
6 osób