w ,

Truskawki z marchewką i sałatą

Składniki:

  • sałata (1 sztuk)
  • truskawki (100 gramów)
  • marchewka (2 sztuk)
  • seler naciowy (2 łodyga)
  • orzechy włoskie (50 gramów)
  • śmietana (1 szklanek)
  • sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
  • miód (1 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczoną, osuszona sałatę porwać na kawałki. Oczyszczone truskawki pokroić na ćwiartki. Oczyszczona młoda marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a oczyszczone łodygi selera pokroić na talarki, lekko posolić i odstawić n a30 minut, odcedzić sok. Orzechy grubo posiekać. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do salaterki.
Wymieszać śmietanę z miodem oraz sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Połowę tego sosu wymieszać z sałatką, a resztą polać po udekorowaniu kilkoma truskawkami pokrojonymi na ćwiartki lub połówki.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

6 osób

Suszone śliwki w winie i lodowych granulkach

Piernik cioci Reni