w ,

Tarta z grzybami shiitake

Składniki:

  • mąka (28 dekagramów)
  • margaryna (0.5 kostek)
  • żółtko (1 sztuk)
  • woda (3 łyżek stołowych)
  • sól (1 sztuk)
  • shiitake (40 dekagramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • olej (3 dekagramów)
  • masło (3 dekagramów)
  • śmietana (1 szklanek)
  • cytrna w plasterkach (1 sztuk)
  • sok z cytryny (1 sztuk)
  • ser żółty starty (3 łyżek stołowych)
  • cukier (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę z schłodzoną margaryną dodać żółtko, sól, wodę. Wyrobić ciasto. Następnie ciasto rozwałkować w kształcie koła i wylepić nim tortownice, formując brzeg około 2 cm. Ciasto upiec, ale nie rumieniąc za mocno. Grzyby pokroić w paski, cebulę w półkrążki. Cebulę i grzyby podsmażyć na oleju 3-4 min. Stopić masło, wymieszać z mąką, rozprowadzić śmietaną. Dodać plasterek cytryny, sól oraz cukier do smaku. Zagotować, dodać sok z cytryny i grzyby z cebulką. Sos z grzybami wymieszać z surowym jajkiem.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Jabłka pieczone z budyniem

Zrazy nadziewane pieczarkami