Składniki:
- mąka (28 dekagramów)
- margaryna (0.5 kostek)
- żółtko (1 sztuk)
- woda (3 łyżek stołowych)
- sól (1 sztuk)
- shiitake (40 dekagramów)
- cebula (1 sztuk)
- olej (3 dekagramów)
- masło (3 dekagramów)
- śmietana (1 szklanek)
- cytrna w plasterkach (1 sztuk)
- sok z cytryny (1 sztuk)
- ser żółty starty (3 łyżek stołowych)
- cukier (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z schłodzoną margaryną dodać żółtko, sól, wodę. Wyrobić ciasto. Następnie ciasto rozwałkować w kształcie koła i wylepić nim tortownice, formując brzeg około 2 cm. Ciasto upiec, ale nie rumieniąc za mocno. Grzyby pokroić w paski, cebulę w półkrążki. Cebulę i grzyby podsmażyć na oleju 3-4 min. Stopić masło, wymieszać z mąką, rozprowadzić śmietaną. Dodać plasterek cytryny, sól oraz cukier do smaku. Zagotować, dodać sok z cytryny i grzyby z cebulką. Sos z grzybami wymieszać z surowym jajkiem.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób