w ,

Tarta morelowa z migdałami

Składniki:

  • mąka (1 szklanek)
  • cukier (0,5 szklanek)
  • żółtka (1 sztuk)
  • masło (100 gramów)
  • morele (6 sztuk)
  • migdały – mielone (2 łyżek stołowych)
  • migdały (1 łyżek stołowych)
  • cukier brązowy (1 łyżek stołowych)
  • cukier puder (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Z przesianej mąki, masła, pół szklanki cukru oraz żółtka zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować i wylepić nim małą formę do tart, wyścieloną papierem do pieczenia. Po nakłuwać widelcem, posypać mielonymi migdałami oraz cukrem brązowym. Oczyszczone morele przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć na cieście przekrojem do góry oraz posypać równomiernie łyżka cukru. Piec ok. 35 minut w 200 stopniach. Posypać pozostałym cukrem i piec jeszcze 8 minut w piecyku z włączoną funkcją grill do uzyskania złocistego koloru. Wystudzoną tartę posypać lekko uprażonymi migdałami. Podawać na ciepło lub lekko przestudzoną.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

6 osób

Kasza jaglana zapiekana z grzybami i fetą

Dynia makaronowa z brokułami