Składniki:
- mąka (1 szklanek)
- cukier (0,5 szklanek)
- żółtka (1 sztuk)
- masło (100 gramów)
- morele (6 sztuk)
- migdały – mielone (2 łyżek stołowych)
- migdały (1 łyżek stołowych)
- cukier brązowy (1 łyżek stołowych)
- cukier puder (2 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Z przesianej mąki, masła, pół szklanki cukru oraz żółtka zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować i wylepić nim małą formę do tart, wyścieloną papierem do pieczenia. Po nakłuwać widelcem, posypać mielonymi migdałami oraz cukrem brązowym. Oczyszczone morele przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć na cieście przekrojem do góry oraz posypać równomiernie łyżka cukru. Piec ok. 35 minut w 200 stopniach. Posypać pozostałym cukrem i piec jeszcze 8 minut w piecyku z włączoną funkcją grill do uzyskania złocistego koloru. Wystudzoną tartę posypać lekko uprażonymi migdałami. Podawać na ciepło lub lekko przestudzoną.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
6 osób