Składniki:
- jogurt naturalny (0,25 szklanek)
- mleko (0,75 szklanek)
- mąka (1 łyżek stołowych)
- masło (1 łyżek stołowych)
- papryka czerwona marynowana (0,5 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- marchewka (1 sztuk)
- brokuł (1 sztuk)
- dynia makaronowa (2 kilogramów)
- musztarda (1 łyżek deserowych)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umytą dynię pokroić na ćwiartki i gotować w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. W osobnych naczyniach ugotować obraną marchew i podzielony na różyczki brokuł, odcedzić. Oczyszczoną cebulę posiekać i zeszklić na maśle, oprószyć mąką i wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszając, powoli wlać mleko i jogurt, dodać musztardę. Gotować mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Włożyć brokuły i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, chwilę razem gotować. Na końcu wymieszać z obraną ze skórki i pokrojoną w cienkie paseczki papryką. Z dyni wydrążyć widelcem paseczki miąższu, osączyć na druszlaku, włożyć na półmisek, polać gorącym sosem i od razu podawać.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
3 osób