w ,

Dynia makaronowa z brokułami

Składniki:

  • jogurt naturalny (0,25 szklanek)
  • mleko (0,75 szklanek)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • papryka czerwona marynowana (0,5 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • marchewka (1 sztuk)
  • brokuł (1 sztuk)
  • dynia makaronowa (2 kilogramów)
  • musztarda (1 łyżek deserowych)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umytą dynię pokroić na ćwiartki i gotować w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. W osobnych naczyniach ugotować obraną marchew i podzielony na różyczki brokuł, odcedzić. Oczyszczoną cebulę posiekać i zeszklić na maśle, oprószyć mąką i wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszając, powoli wlać mleko i jogurt, dodać musztardę. Gotować mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Włożyć brokuły i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, chwilę razem gotować. Na końcu wymieszać z obraną ze skórki i pokrojoną w cienkie paseczki papryką. Z dyni wydrążyć widelcem paseczki miąższu, osączyć na druszlaku, włożyć na półmisek, polać gorącym sosem i od razu podawać.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

3 osób

Tarta morelowa z migdałami

Melba