w , , , ,

Kasza jaglana zapiekana z grzybami i fetą

Składniki:

  • kasza jaglana (1 szklanek)
  • bulion warzywny (2 szklanek)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • grzyby leśne (400 gramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • sos sojowy (2 łyżek stołowych)
  • szczypiorek (2 łyżek stołowych)
  • skórka z cytryny – otarta (0,5 łyżek deserowych)
  • ser feta (150 gramów)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Wrzątkiem przelać kaszę i odcedzić. Bulion zagotować z łyżką masła, mieszając, wsypać kaszę i doprowadzić do wrzenia. Przykrych i gotować, aż całkowicie wchłonie bulion. oczyszczone grzyby pokroić w plasterki. Wrzucić grzyby na rozgrzana na patelni oliwę, skropić sosem sojowym, dodać posiekany szczypiorek oraz skórkę z cytryny. Oprószyć solą oraz pieprzem, mieszając, dusić 15 minut. Przełożyć grzyby do miseczki, a na patelni na pozostałym maśle zeszklić cebulę. Masłem wysmarować naczynie żaroodporne. Układać w nim warstwami: kaszę, cebulę, kaszę, grzyby i kaszę. Wierzch posypać pokruszonym serem. Zapiekać 20 minut w 180 stopniach.

Czas przygotowania:

4 minut

Porcja dla:

50 osób

Krwawnik pospolity

Tarta morelowa z migdałami