Składniki:
- kasza jaglana (1 szklanek)
- bulion warzywny (2 szklanek)
- masło (2 łyżek stołowych)
- grzyby leśne (400 gramów)
- cebula (2 sztuk)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
- sos sojowy (2 łyżek stołowych)
- szczypiorek (2 łyżek stołowych)
- skórka z cytryny – otarta (0,5 łyżek deserowych)
- ser feta (150 gramów)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Wrzątkiem przelać kaszę i odcedzić. Bulion zagotować z łyżką masła, mieszając, wsypać kaszę i doprowadzić do wrzenia. Przykrych i gotować, aż całkowicie wchłonie bulion. oczyszczone grzyby pokroić w plasterki. Wrzucić grzyby na rozgrzana na patelni oliwę, skropić sosem sojowym, dodać posiekany szczypiorek oraz skórkę z cytryny. Oprószyć solą oraz pieprzem, mieszając, dusić 15 minut. Przełożyć grzyby do miseczki, a na patelni na pozostałym maśle zeszklić cebulę. Masłem wysmarować naczynie żaroodporne. Układać w nim warstwami: kaszę, cebulę, kaszę, grzyby i kaszę. Wierzch posypać pokruszonym serem. Zapiekać 20 minut w 180 stopniach.
Czas przygotowania:
4 minut
Porcja dla:
50 osób