w , , ,

Szparagi w trzech odsłonach

Składniki:

  • szparagi zielone konserwowe (2 puszka)
  • pomidorki koktajlowe (4 sztuk)
  • szynka parmeńska (3 plastry)
  • parmezan (2 łyżek stołowych)
  • filety anchois (4 sztuk)
  • kapary marynowane (2 łyżek deserowych)
  • bazylia swieża (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • oliwa (według uznania)

Przygotowanie:

Osączone szparagi opiec przez 2 minuty na grillowanej patelni. Ułożyć na półmisku, zachowując odstępy między trzema wiązkami szparagów. Umyte pomidorki drobno pokroić i wymieszać z listkami bazylii. Szynkę pokroić na długie, cienkie paski, anchois i kapary osączyć. Pierwszą porcję szparagów obłożyć filetami i kaparami, kolejna pomidorami wymieszanymi z bazylią, a ostatnia szynką i posypać ją wiórkami parmezanu. Wszystko obficie oprószyć pieprzem. Szparagi z anchois skropić sokiem z cytryny. Wszystkie szparagi polać odrobina oliwy.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Kremowy przekładaniec

Suflet orzechowy