Składniki:
- szparagi zielone konserwowe (2 puszka)
- pomidorki koktajlowe (4 sztuk)
- szynka parmeńska (3 plastry)
- parmezan (2 łyżek stołowych)
- filety anchois (4 sztuk)
- kapary marynowane (2 łyżek deserowych)
- bazylia swieża (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sok z cytryny (według uznania)
- oliwa (według uznania)
Przygotowanie:
Osączone szparagi opiec przez 2 minuty na grillowanej patelni. Ułożyć na półmisku, zachowując odstępy między trzema wiązkami szparagów. Umyte pomidorki drobno pokroić i wymieszać z listkami bazylii. Szynkę pokroić na długie, cienkie paski, anchois i kapary osączyć. Pierwszą porcję szparagów obłożyć filetami i kaparami, kolejna pomidorami wymieszanymi z bazylią, a ostatnia szynką i posypać ją wiórkami parmezanu. Wszystko obficie oprószyć pieprzem. Szparagi z anchois skropić sokiem z cytryny. Wszystkie szparagi polać odrobina oliwy.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
4 osób