w , ,

Szaszłyki z nadziewanych kulek mięsnych

Składniki:

  • mięso mielone drobiowe (700 gramów)
  • mleko (0,5 szklanek)
  • kajzerka (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • parmezan tarty (4 łyżek stołowych)
  • jajko (1 sztuk)
  • czosnek (3 ząbki)
  • zioła prowansalskie (według uznania)
  • pomidorki koktajlowe (10 sztuk)
  • oliwki marynowane czarne (10 sztuk)
  • oliwki zielone nadziewane (10 sztuk)
  • bułka tarta (4 łyżek stołowych)
  • papryka mielona (według uznania)
  • rozmaryn (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • olej (według uznania)

Przygotowanie:

Do mięsa mielonego dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę, startą na tarce cebulę, parmezan i jajko. Wyrobić masę, jeśli jest za rzadka to dodać trochę bułki tartej, doprawić do smaku rozdrobnionym czosnkiem, ziołami, solą oraz pieprzem. Starannie wymieszaną masę mięsną odstawić na 30 minut do lodówki.
Pomidorki umyć i osuszyć. Oliwki osączyć z zalewy. Oliwki i pomidorki obtoczyć w masie mięsnej formując kulki. Na patyczki wbić po 3 kulki z różnym nadzieniem. Usmażyć na rumiano w rozgrzanym głębokim oleju lub upiec na grillu. Podawać z dodatkiem jogurtowych dipów.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

6 osób

Makaron z szyszkówkami świerkowymi

Klopsiki baranie w sosie pomidorowym