w ,

Szaszłyki z kurczakiem w orzechach

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka (3 sztuk)
  • papryka czerwona (1 sztuk)
  • papryka zielona (1 sztuk)
  • orzeszki ziemne łuskane (10 dekagramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • papryka mielona (według uznania)

Przygotowanie:

Orzeszki oczyścić, drobno posiekać lub zemleć. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i papryką. Pokroić w kostkę, wstawić do lodówki. Tymczasem obrać cebulę i pokroić w plastry. Papryki oczyścić i pokroić w dość dużą kostkę. Mięso wyjąć z lodówki, wymieszać z orzechami. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian, cebulę, mięso i papryki. Przyrządzić na grillu.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Koktajl truskawkowo – maślankowy

Ryż na słodko