w ,

Szaszłyki z jarzyn i boczku

Składniki:

  • ziemniak (80 dekagramów)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • czosnek (5 ząbki)
  • natka pietruszki (4 sztuk)
  • bazylia (4 sztuk)
  • szczypiorek (4 sztuk)
  • masło (1 kostek)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • cukinia (4 sztuk)
  • boczek (20 dekagramów)
  • papryka czerwona (1 sztuk)
  • papryka zielona (1 sztuk)
  • papryka żółta (1 sztuk)
  • pomidor koktajlowy (25 dekagramów)
  • cebula sałatkowa biała (2 sztuk)

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić w ćwiartki, posolić. Upiec na grillu obracając i smarując olejem. Posiekany czosnek oraz zioła wymieszać z masłem, przyprawić solą i pieprzem. Cukinię pokroić na podłużne plastry, posmarować masłem i zwinąć w rulony. Nadziewać na szpadkę na przemian ze zwiniętymi plasterkami boczku. Papryki oczyścić i umyć, pokroić na kawałki i nadziewać na drugą szpadkę. Natomiast na trzecią nadziewać na przemian pomidorki i obrane i pokrojone w ćwiartki cebule. Wszystkie posmarować masłem, ułożyć na grillu. Piec, smarując resztą masła. Podawać z upieczonymi ziemniakami.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Dwukolorowe pomidory

Słodkie szaszłyki z owocami