Składniki:
- pierś indyka (800 gramów)
- czosnek (2 ząbki)
- oregano (0,5 pęczek)
- oliwa (100 mililitrów)
- ziemniaki (500 gramów)
- pieczarki (150 gramów)
- cebula czerwona (2 sztuk)
- cukinia (1 sztuk)
- pomidorki koktajlowe (250 gramów)
- boczek wędzony (według uznania)
- zioła prowansalskie (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- olej (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso pokroić w gruba kostkę. Oczyszczony czosnek oraz listki oregano posiekać i wymieszać z oliwą. Doprawić pieprzem. Mieszanką posmarować mięso i marynować 2 godziny.
Oczyszczone młode ziemniaki gotować 15 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oczyścić, a oczyszczone cebule grubo pokroić. Umyta, młodą cukinie pokroić w plastry. Małe pomidorki opłukać.
Odcedzone ziemniaki posmarować oliwą i każdy owinąć plasterkiem wędzonego boczku.
Na patyczki do szaszłyków nabić mięso, przekładając ziemniakami i innymi warzywami. Szaszłyki oprószyć solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć na patelni na oleju 12 minut, obracając lub na grillu.
Oczyszczone młode ziemniaki gotować 15 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oczyścić, a oczyszczone cebule grubo pokroić. Umyta, młodą cukinie pokroić w plastry. Małe pomidorki opłukać.
Odcedzone ziemniaki posmarować oliwą i każdy owinąć plasterkiem wędzonego boczku.
Na patyczki do szaszłyków nabić mięso, przekładając ziemniakami i innymi warzywami. Szaszłyki oprószyć solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć na patelni na oleju 12 minut, obracając lub na grillu.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
4 osób