w , ,

Szaszłyki z indykiem i ziemniakami

Składniki:

  • pierś indyka (800 gramów)
  • czosnek (2 ząbki)
  • oregano (0,5 pęczek)
  • oliwa (100 mililitrów)
  • ziemniaki (500 gramów)
  • pieczarki (150 gramów)
  • cebula czerwona (2 sztuk)
  • cukinia (1 sztuk)
  • pomidorki koktajlowe (250 gramów)
  • boczek wędzony (według uznania)
  • zioła prowansalskie (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • olej (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso pokroić w gruba kostkę. Oczyszczony czosnek oraz listki oregano posiekać i wymieszać z oliwą. Doprawić pieprzem. Mieszanką posmarować mięso i marynować 2 godziny.
Oczyszczone młode ziemniaki gotować 15 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oczyścić, a oczyszczone cebule grubo pokroić. Umyta, młodą cukinie pokroić w plastry. Małe pomidorki opłukać.
Odcedzone ziemniaki posmarować oliwą i każdy owinąć plasterkiem wędzonego boczku.
Na patyczki do szaszłyków nabić mięso, przekładając ziemniakami i innymi warzywami. Szaszłyki oprószyć solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć na patelni na oleju 12 minut, obracając lub na grillu.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

4 osób

Bitki wołowe w warzywach

Dieta colette lefort