Składniki:

  • boczek surowy (500 gramów)
  • sos sojowy ciemny (0,5 szklanek)
  • sos paprykowy ostry (2 łyżek stołowych)
  • olej (1 łyżek stołowych)
  • papryka czerwona (1 sztuk)

Przygotowanie:

Oczyszczony boczek pokroić w słupki 2 x 2 x 3-4cm i zalać obydwoma wymieszanymi sosami. Przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. Od czasu do czasu przemieszać. Osaczony boczek włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą tak, aby pokryła mięso, gotować na małym ogniu 15 minut, odcedzić.
Oczyszczona paprykę pokroić w kwadraty i posmarować olejem. Boczek nabić na szpadki w poprzek warstw, przekładając papryką. Piec, smarując marynata, aż będzie rumiany.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

5 osób

Smalec grzybowy

Pasztet z kurczaka z ziołami