Składniki:
- boczek surowy (500 gramów)
- sos sojowy ciemny (0,5 szklanek)
- sos paprykowy ostry (2 łyżek stołowych)
- olej (1 łyżek stołowych)
- papryka czerwona (1 sztuk)
Przygotowanie:
Oczyszczony boczek pokroić w słupki 2 x 2 x 3-4cm i zalać obydwoma wymieszanymi sosami. Przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. Od czasu do czasu przemieszać. Osaczony boczek włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą tak, aby pokryła mięso, gotować na małym ogniu 15 minut, odcedzić.
Oczyszczona paprykę pokroić w kwadraty i posmarować olejem. Boczek nabić na szpadki w poprzek warstw, przekładając papryką. Piec, smarując marynata, aż będzie rumiany.
Oczyszczona paprykę pokroić w kwadraty i posmarować olejem. Boczek nabić na szpadki w poprzek warstw, przekładając papryką. Piec, smarując marynata, aż będzie rumiany.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
5 osób