Składniki:
- pieczarka (40 dekagramów)
- tłuszcz (2 dekagramów)
- cebula (5 dekagramów)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- śmietana (0.15 litrów)
- żółtko (1 sztuk)
- koperek (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Młode pieczarki oczyścić, opłukać (z dużych, starych kapeluszy obrać skórkę). Kapelusze i trzony cienko poszatkować. Cebulę obrać cienko, pokrajać w drobną kostkę, usmażyć na tłuszczu, dodać pieczarki, 2 – 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem. Gdy są miękkie, dodać sól i pieprz, jeśli potrzeba, odparować. Połączyć ze śmietaną, podprawić żółtkami (smaczne są również potrawy przyrządzane z pieczarek rosnących na łąkach).
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
2 osób