w

Pieczarki duszone

Składniki:

  • pieczarka (40 dekagramów)
  • tłuszcz (2 dekagramów)
  • cebula (5 dekagramów)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • śmietana (0.15 litrów)
  • żółtko (1 sztuk)
  • koperek (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Młode pieczarki oczyścić, opłukać (z dużych, starych kapeluszy obrać skórkę). Kapelusze i trzony cienko poszatkować. Cebulę obrać cienko, pokrajać w drobną kostkę, usmażyć na tłuszczu, dodać pieczarki, 2 – 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem. Gdy są miękkie, dodać sól i pieprz, jeśli potrzeba, odparować. Połączyć ze śmietaną, podprawić żółtkami (smaczne są również potrawy przyrządzane z pieczarek rosnących na łąkach).

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

2 osób

Szaszłyki z Bangkoku

Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem