Składniki:
- filety z kurczaka (3 sztuk)
- cebula (3 sztuk)
- papryka czerwona (2 sztuk)
- pomidor (4 sztuk)
- ananas (1 sztuk)
- kalafior (według uznania)
- marchewka (według uznania)
- brokuły (według uznania)
- oliwa (według uznania)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- chili (według uznania)
Przygotowanie:
Filety z kurczaka myjemy. Ostrym nożem kroimy je w niezbyt drobną kostkę. Nie przyprawiamy.
Cebulę i papryki kroimy w kostkę. Na dużą patelnię wlewamy łyżkę oliwy i gdy będzie gorąca, wrzucamy warzywa i dusimy. Gdy warzywa będą już miękkie, wrzucamy do nich sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz drobno pokrojone ananasy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną chili. Całość chwilę smażymy, by sos się zagotował i zgęstniał.
Na osobnej patelni smażymy na małej ilości oliwy mięso, tak długo (często mieszając), aż odparuje cała woda. Mieszamy z sosem, zagotowujemy.
Filety z kurczaka podajemy z ryżem.
Cebulę i papryki kroimy w kostkę. Na dużą patelnię wlewamy łyżkę oliwy i gdy będzie gorąca, wrzucamy warzywa i dusimy. Gdy warzywa będą już miękkie, wrzucamy do nich sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz drobno pokrojone ananasy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną chili. Całość chwilę smażymy, by sos się zagotował i zgęstniał.
Na osobnej patelni smażymy na małej ilości oliwy mięso, tak długo (często mieszając), aż odparuje cała woda. Mieszamy z sosem, zagotowujemy.
Filety z kurczaka podajemy z ryżem.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób