w ,

Filety z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

  • filety z kurczaka (3 sztuk)
  • cebula (3 sztuk)
  • papryka czerwona (2 sztuk)
  • pomidor (4 sztuk)
  • ananas (1 sztuk)
  • kalafior (według uznania)
  • marchewka (według uznania)
  • brokuły (według uznania)
  • oliwa (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • chili (według uznania)

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy. Ostrym nożem kroimy je w niezbyt drobną kostkę. Nie przyprawiamy.
Cebulę i papryki kroimy w kostkę. Na dużą patelnię wlewamy łyżkę oliwy i gdy będzie gorąca, wrzucamy warzywa i dusimy. Gdy warzywa będą już miękkie, wrzucamy do nich sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz drobno pokrojone ananasy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną chili. Całość chwilę smażymy, by sos się zagotował i zgęstniał.
Na osobnej patelni smażymy na małej ilości oliwy mięso, tak długo (często mieszając), aż odparuje cała woda. Mieszamy z sosem, zagotowujemy.
Filety z kurczaka podajemy z ryżem.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Wątróbka smażona

Szaszłyki z Bangkoku