w , ,

Świąteczne jajka z niespodzianką

Składniki:

  • jajko (10 sztuk)
  • filet anchois (4 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • trawa cytrynowa (według uznania)
  • kapar (1 łyżek stołowych)
  • curry (według uznania)
  • masło (150 gramów)
  • śmietana (3 łyżek stołowych)
  • musztarda (1 łyżek stołowych)
  • ser bryndza (50 gramów)
  • sos musztardowy (2 łyżek stołowych)
  • grzyby marynowane (4 sztuk)
  • makrela wędzona (0.5 sztuk)
  • papryka ostra (według uznania)

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo i obrać.Wyjąć żółtka. Utrzeć je na gładką masę z masłem,śmietaną, musztardą, ze szczyptą curry, soli oraz pieprzu. Masę nałożyć do połówek białek i wyrównać.Na czterech połówkach białek ułożyć po zwiniętym filecie anchois i kaparze: kolejne 4 posypać bryndzą wymieszaną z posiekanym szczypiorkiem; na następne cztery nałożyć po grzybku i kaparze: na kolejne cztery nałożyć makrelę zmieszaną ze szczyptą papryki, a na pozostałe cztery sos musztardowy ze szczypiorkiem

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Gulasz wołowy z chilli i sosem sojowym Kikkoman

Pizza z szynką