w ,

Surówka z kalafiora i czarnej rzepy

Składniki:

  • kalafior (1 sztuk)
  • rzepa czarna (1 sztuk)
  • olej tłoczony na zimno (3 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (0.5 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • natka pietruszki (według uznania)

Przygotowanie:

Umyć kalafior i podzielić go na małe różyczki. Obrać rzepę i pokroić w słupki. Włożyć do salaterki. Przygotować sos:Pół szklanki wody zmieszać z sokiem z połowy cytryny i 3 łyżkami oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno. Dodać do smaku sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem polać warzywa i wymieszać. Posypać natką z pietruszki.

Czas przygotowania:

5 minut

Porcja dla:

4 osób

Kluski drożdżowe z sosem truskawkowym

Tradycyjny sos do mięsa