w

Surówka z czerwonej kapusty z winem

Składniki:

  • kapusta czerwona (50 dekagramów)
  • jabłko (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • orzechy laskowe (3 dekagramów)
  • orzechy włoskie (według uznania)
  • wino czerwone wytrawne (0.5 szklanek)
  • oliwa (1 łyżek stołowych)
  • rodzynki (3 dekagramów)
  • sok z cytryny (1 sztuk)
  • natka pietruszki (2 łyżek stołowych)
  • goździk (3 sztuk)
  • cukier (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Cebulę obrać i posiekać. Kapustę umyć, oczyścić, cienko poszatkować, posolić, dodać cebulę i orzechy. Jabłko umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn i włożyć do kapusty.Przygotować sos: rodzynki sparzyć i osączyć. Do oliwy dodać natkę pietruszki, sok z cytryny oraz goździki i mieszając, wlewać powoli wino. Następnie dodać rodzynki i doprawić cukrem oraz solą. Kapustę polać sosem i wymieszać. Surówkę podawać przybraną połówkami orzechów włoskich.

Czas przygotowania:

15 minut

Porcja dla:

3 osób

Włoskie grzanki

Sos czosnkowy z musztardą