Składniki:
- kapusta czerwona (50 dekagramów)
- jabłko (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- orzechy laskowe (3 dekagramów)
- orzechy włoskie (według uznania)
- wino czerwone wytrawne (0.5 szklanek)
- oliwa (1 łyżek stołowych)
- rodzynki (3 dekagramów)
- sok z cytryny (1 sztuk)
- natka pietruszki (2 łyżek stołowych)
- goździk (3 sztuk)
- cukier (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Cebulę obrać i posiekać. Kapustę umyć, oczyścić, cienko poszatkować, posolić, dodać cebulę i orzechy. Jabłko umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn i włożyć do kapusty.Przygotować sos: rodzynki sparzyć i osączyć. Do oliwy dodać natkę pietruszki, sok z cytryny oraz goździki i mieszając, wlewać powoli wino. Następnie dodać rodzynki i doprawić cukrem oraz solą. Kapustę polać sosem i wymieszać. Surówkę podawać przybraną połówkami orzechów włoskich.
Czas przygotowania:
15 minut
Porcja dla:
3 osób