w

Surówka z białej kapusty z jabłkami.

Składniki:

  • kapusta biała (0.5 sztuk)
  • jabłko kwaskowate (2 sztuk)
  • sok jabłkowy (0.5 szklanek)
  • rodzynki (0.5 szklanek)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • zielenina (według uznania)
  • jogurt naturalny (1 szklanek)
  • kminek mielony (0.5 łyżek deserowych)
  • sól (według uznania)
  • cukier (według uznania)
  • pieprz biały (według uznania)

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkujemy, solimy, wyduszamy, polewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 5 minut, odsączamy, osuszamy i zostawiamy do wychłodzenia.
W soku jabłkowym rozmiękczamy rodzynki pozostawiwszy je w nim na jakis czas.
Jabłka kroimy na bardzo małe paseczki i oblewamy je sokiem z cytryny.
Wszytskie te przygotowane składniki łączymy mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 10 minut.
Sos:jogurt mieszamy z przyprawami i lekko ubijamy.Następnie polewamy sosem surówkę i posypujemy poszatkowaną zieleniną.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Ziemniaczane babeczki

Biała ryba z herbatą