w , ,

Biała ryba z herbatą

Składniki:

  • filet z halibuta (30 gramów)
  • mleko (4 łyżek stołowych)
  • wino białe wytrawne (4 łyżek stołowych)
  • herbata cytrynowa (2 sztuk)
  • grzyb (0.5 szklanek)
  • cebula (0.15 szklanek)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • czosnek granulowany (według uznania)

Przygotowanie:

Rozgrzejpiekarnik do 325oC. Tacę, na której będzie pieczona ryba posmarujolejem. Połóż na niej rybę. Następnie posyp ją 1 szczyptą pieprzu, solii czosnku. Dodaj mleka i wina. Później rozsyp na rybie zawartość 1torebki herbaty. Połóż na rybie cebulę i grzyby. Ponownie dodaj 1szczyptę pieprzu, soli i czosnku. I ponownie rozsyp na rybie zawartość1 torebki herbaty. Przykryj całość sreberkiem i smaż przez ok. 25minut. Po 20 minutach sprawdź, czy ryba jest dostatecznie miękka. Jeślitak, znaczy to, że nadaje się do podania.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

1 osoby

Surówka z białej kapusty z jabłkami.

Pieczeń Rzymska ala Polska