Składniki:
- schab środkowy (500 gramów)
- olej (3 łyżek stołowych)
- masło (2 łyżek stołowych)
- gałka muszkatołowa (według uznania)
- ogórki kiszone (6 sztuk)
- cebula (2 sztuk)
- oliwa (3 łyżek stołowych)
- kasza gryczana (200 gramów)
- natka pietruszki (0,5 pęczek)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso pokroić na 8 plastrów. Każdy lekko rozbić, oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć z obu stron na oleju. Dodać masło, oprószyć startą gałką, podlać niewielką ilością wody i chwilę dusić pod przykryciem na małym ogniu. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pokrojone w plasterki ogórki wymieszać z oczyszczoną, posiekaną cebulą oraz oliwą i doprawić solą oraz pieprzem.
Ugotować kaszę na sypko i podawać ze stekami oraz sałatką z ogórków. Całość posypać natką.
Pokrojone w plasterki ogórki wymieszać z oczyszczoną, posiekaną cebulą oraz oliwą i doprawić solą oraz pieprzem.
Ugotować kaszę na sypko i podawać ze stekami oraz sałatką z ogórków. Całość posypać natką.
Czas przygotowania:
35 minut
Porcja dla:
4 osób