w ,

Steki wieprzowe z kaszą gryczaną i ogórkiem

Składniki:

  • schab środkowy (500 gramów)
  • olej (3 łyżek stołowych)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • gałka muszkatołowa (według uznania)
  • ogórki kiszone (6 sztuk)
  • cebula (2 sztuk)
  • oliwa (3 łyżek stołowych)
  • kasza gryczana (200 gramów)
  • natka pietruszki (0,5 pęczek)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso pokroić na 8 plastrów. Każdy lekko rozbić, oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć z obu stron na oleju. Dodać masło, oprószyć startą gałką, podlać niewielką ilością wody i chwilę dusić pod przykryciem na małym ogniu. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pokrojone w plasterki ogórki wymieszać z oczyszczoną, posiekaną cebulą oraz oliwą i doprawić solą oraz pieprzem.
Ugotować kaszę na sypko i podawać ze stekami oraz sałatką z ogórków. Całość posypać natką.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

4 osób

Szaszłyki z mintaja

Daiquiri