w

Sorbet rabarbarowy

Składniki:

  • sok z rabarbaru (3 szklanek)
  • cukier (1.5 szklanek)
  • białko (1 sztuk)
  • skórka z cytryny (1 sztuk)
  • sok z cytryny (7 łyżek stołowych)
  • truskawka (50 dekagramów)
  • likier truskawkowy (4 łyżek stołowych)
  • rabarbar (6 sztuk)

Przygotowanie:

Sok wlać do rondelka, dodać cukier i skórkę z cytryny, zagotować ciągle mieszając. Ostudzić. Białka ubić na pianę, dolać sok z cytryny i chłodny sok z rabarbaru, całość delikatnie wymieszać. Przelać do miski, wstawić do zamrażalnika na 1 1/2 h. Następnie wyjąć, starannie wymieszać i mrozić jeszcze przez 30 minut. Na koniec łyżką do lodów uformować kulki i mrozić kolejne 30 minut. Tymczasem truskawki umyć, pokroić na ćwiartki, skropić likierem. Udekorować nimi sorbet. Do każdej porcji dodać łodyżkę rabarbaru

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

6 osób

Kluchy ziemniaczane

Pieczeń węgierska z polędwicy