Składniki:
- sok z rabarbaru (3 szklanek)
- cukier (1.5 szklanek)
- białko (1 sztuk)
- skórka z cytryny (1 sztuk)
- sok z cytryny (7 łyżek stołowych)
- truskawka (50 dekagramów)
- likier truskawkowy (4 łyżek stołowych)
- rabarbar (6 sztuk)
Przygotowanie:
Sok wlać do rondelka, dodać cukier i skórkę z cytryny, zagotować ciągle mieszając. Ostudzić. Białka ubić na pianę, dolać sok z cytryny i chłodny sok z rabarbaru, całość delikatnie wymieszać. Przelać do miski, wstawić do zamrażalnika na 1 1/2 h. Następnie wyjąć, starannie wymieszać i mrozić jeszcze przez 30 minut. Na koniec łyżką do lodów uformować kulki i mrozić kolejne 30 minut. Tymczasem truskawki umyć, pokroić na ćwiartki, skropić likierem. Udekorować nimi sorbet. Do każdej porcji dodać łodyżkę rabarbaru
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
6 osób