w ,

Pieczeń węgierska z polędwicy

Składniki:

  • polędwica (1 kilogramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • boczek wędzony (70 gramów)
  • papryka (2 łyżek deserowych)
  • sól (według uznania)
  • przecier pomidorowy (2 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • ocet (1 łyżek stołowych)
  • tłuszcz (80 gramów)
  • śmietana (1 szklanek)

Przygotowanie:

Polędwicę naszpikować słupkami boczku, posolić, oprószyć pieprzem i ze wszystkich stron obsmażyć na dużym ogniu. Wyjąć z brytfanny, w tym samym tłuszczu poddusić posiekaną cebulę, dodać mieloną paprykę, przecier pomidorowy i zalać filiżanką wody. Mięso znowu włożyć i często polewając je sosem dusić do miękkości w piekarniku Potem przełożyć do salaterki i pokroić w plastry. Sos wymieszać z kwaśną śmietaną, zagotować i zalać nim plastry polędwicy.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Sorbet rabarbarowy

Warzywny misz-masz