Składniki:
- polędwica (1 kilogramów)
- cebula (2 sztuk)
- boczek wędzony (70 gramów)
- papryka (2 łyżek deserowych)
- sól (według uznania)
- przecier pomidorowy (2 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- ocet (1 łyżek stołowych)
- tłuszcz (80 gramów)
- śmietana (1 szklanek)
Przygotowanie:
Polędwicę naszpikować słupkami boczku, posolić, oprószyć pieprzem i ze wszystkich stron obsmażyć na dużym ogniu. Wyjąć z brytfanny, w tym samym tłuszczu poddusić posiekaną cebulę, dodać mieloną paprykę, przecier pomidorowy i zalać filiżanką wody. Mięso znowu włożyć i często polewając je sosem dusić do miękkości w piekarniku Potem przełożyć do salaterki i pokroić w plastry. Sos wymieszać z kwaśną śmietaną, zagotować i zalać nim plastry polędwicy.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób