Składniki:
- śledzie (700 gramów)
- ocet winny (200 mililitrów)
- cebula (2 sztuk)
- marchewka (3 sztuk)
- cukier (4,5 łyżek deserowych)
- liść laurowy (3 sztuk)
- ziarenka gorczycy (1 łyżek deserowych)
- ziele angielskie (0,5 łyżek deserowych)
- ziarenka pieprzu (0,5 łyżek deserowych)
- mąka (0,75 szklanek)
- olej (według uznania)
Przygotowanie:
Małe, solone śledzie oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
Oczyszczona cebulę i marchewkę pokroić na plastry.
Zagotować o,75l wody z warzywami, cukrem oraz przyprawami. Wymieszać z octem i wystudzić.
W dużym słoju ułożyć ryby i zalać marynata. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 dni.
Oczyszczona cebulę i marchewkę pokroić na plastry.
Zagotować o,75l wody z warzywami, cukrem oraz przyprawami. Wymieszać z octem i wystudzić.
W dużym słoju ułożyć ryby i zalać marynata. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 dni.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
7 osób