w , ,

Smażone śledzie w zalewie octowej

Składniki:

  • śledzie (700 gramów)
  • ocet winny (200 mililitrów)
  • cebula (2 sztuk)
  • marchewka (3 sztuk)
  • cukier (4,5 łyżek deserowych)
  • liść laurowy (3 sztuk)
  • ziarenka gorczycy (1 łyżek deserowych)
  • ziele angielskie (0,5 łyżek deserowych)
  • ziarenka pieprzu (0,5 łyżek deserowych)
  • mąka (0,75 szklanek)
  • olej (według uznania)

Przygotowanie:

Małe, solone śledzie oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
Oczyszczona cebulę i marchewkę pokroić na plastry.
Zagotować o,75l wody z warzywami, cukrem oraz przyprawami. Wymieszać z octem i wystudzić.
W dużym słoju ułożyć ryby i zalać marynata. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 dni.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

7 osób

Lemoniada herbaciana (z alkoholem)

Cykoria z rokpolem i jogurtem