w ,

Karkówka w piwie i w czosnku z pieprzem

Składniki:

  • karkówka (600 gramów)
  • czosnek (2 ząbki)
  • ciemne piwo (120 mililitrów)
  • cukier trzcinowy (2 łyżek stołowych)
  • sos worcestershire (2 łyżek stołowych)
  • oliwa z oliwek (1 łyżek stołowych)
  • świeżo zmielony pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Posiekaj czosnek. Włóż pokrojone w plastry mięso do miseczki, dodaj do niego czosnek, piwo, cukier, sos i olej. Marynatę wetrzyj dokładnie w mięso i odstaw całość na 2-3 godziny. A najlepiej na całą noc.
Wyciągnij mięso z marynaty (nie wylewaj płynu) i wetrzyj w nie świeżo zmielony pieprz.
Połóż plastry mięsa na dobrze rozgrzany grill (ruszt w piekarniku)na ok 10 min. Od czasu do czasu smaruj je marynatą i nie zapomnij o przewróceniu na drugą stronę. Sam zdecydujesz, czy wolisz krwiste, czy lepiej wysmażone.

Czas przygotowania:

180 minut

Porcja dla:

4 osób

Śledzie w oleju z cytryną

Koktajl Blue Lady