Składniki:
- karkówka (600 gramów)
- czosnek (2 ząbki)
- ciemne piwo (120 mililitrów)
- cukier trzcinowy (2 łyżek stołowych)
- sos worcestershire (2 łyżek stołowych)
- oliwa z oliwek (1 łyżek stołowych)
- świeżo zmielony pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Posiekaj czosnek. Włóż pokrojone w plastry mięso do miseczki, dodaj do niego czosnek, piwo, cukier, sos i olej. Marynatę wetrzyj dokładnie w mięso i odstaw całość na 2-3 godziny. A najlepiej na całą noc.
Wyciągnij mięso z marynaty (nie wylewaj płynu) i wetrzyj w nie świeżo zmielony pieprz.
Połóż plastry mięsa na dobrze rozgrzany grill (ruszt w piekarniku)na ok 10 min. Od czasu do czasu smaruj je marynatą i nie zapomnij o przewróceniu na drugą stronę. Sam zdecydujesz, czy wolisz krwiste, czy lepiej wysmażone.
Wyciągnij mięso z marynaty (nie wylewaj płynu) i wetrzyj w nie świeżo zmielony pieprz.
Połóż plastry mięsa na dobrze rozgrzany grill (ruszt w piekarniku)na ok 10 min. Od czasu do czasu smaruj je marynatą i nie zapomnij o przewróceniu na drugą stronę. Sam zdecydujesz, czy wolisz krwiste, czy lepiej wysmażone.
Czas przygotowania:
180 minut
Porcja dla:
4 osób