Składniki:
- mięso mielone wieprzowe (500 gramów)
- papryka czerwona (1/2 sztuk)
- ogórek kiszony (3 sztuk)
- ser żółty (6 plastry)
- cebula (1/2 sztuk)
- pieczarki (5 sztuk)
- bułka tarta (5 łyżek stołowych)
- jajka (1 sztuk)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- olej (według uznania)
Przygotowanie:
Mięso mielone wymieszać razem z jajkiem, bułką tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Paprykę, cebulę, ser, pieczarki, ogórki pokroić w paseczki. Wziąć na rękę trochę mięsa i rozgnieść jena taki placek, ułożyć na nim po 2 lub jeden paseczek: paprykę, ser, cebulę, pieczarki, ogórki. Następnie zwinąć, by z żadnej strony nic nie wystawało. Później wszystkie klopsy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju na dużym ogniu, obrumienić je z każdej strony, zmniejszyć ogień i smażyć co jakiś czas obracając przez około 30 min.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
4 osób