w ,

Mielone klopsy z warzywami

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe (500 gramów)
  • papryka czerwona (1/2 sztuk)
  • ogórek kiszony (3 sztuk)
  • ser żółty (6 plastry)
  • cebula (1/2 sztuk)
  • pieczarki (5 sztuk)
  • bułka tarta (5 łyżek stołowych)
  • jajka (1 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • olej (według uznania)

Przygotowanie:

Mięso mielone wymieszać razem z jajkiem, bułką tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Paprykę, cebulę, ser, pieczarki, ogórki pokroić w paseczki. Wziąć na rękę trochę mięsa i rozgnieść jena taki placek, ułożyć na nim po 2 lub jeden paseczek: paprykę, ser, cebulę, pieczarki, ogórki. Następnie zwinąć, by z żadnej strony nic nie wystawało. Później wszystkie klopsy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju na dużym ogniu, obrumienić je z każdej strony, zmniejszyć ogień i smażyć co jakiś czas obracając przez około 30 min.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Kanapeczki z białej papryki

Śledzie w oleju z cytryną