w , , , ,

Śledzie marynowane z jajeczkami przepiórczymi

Składniki:

  • filety śledziowe (4 sztuk)
  • jajeczka przepiórcze (8 sztuk)
  • cebula czerwona (1 sztuk)
  • ocet z czewronego wina (0,5 szklanek)
  • gorczyca (1 łyżek deserowych)
  • skórka z cytryny – otarta (1 łyżek deserowych)
  • ziarenka pieprzu (0,5 łyżek deserowych)
  • ziele angielskie mielone (0,25 łyżek deserowych)
  • liść laurowy (2 sztuk)
  • goździki mielone (1 szczypta)
  • cukier (1 szczypta)

Przygotowanie:

Marynata: wymieszać ocet z 1,5 szklanki wody, dodać pokrojona w talarki cebulę oraz przyprawy i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Ugotowane na twardo jajeczka, ostudzone obrać.
Opłukane, osuszone filety śledziowe przekroić każdy wzdłuż na pół i owinąć nim jajeczko.
Zawijasy śledziowe spiąć wykałaczkami, ułożyć ciasno w słoju i zalać marynatą. Dobrze zamknąć i odstawić n a24 godziny do lodówki.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

8 osób

Spaghetti z tuńczykiem

Trufle czekoladowe z arbuzem i truskawkami