Składniki:
- filety śledziowe (4 sztuk)
- jajeczka przepiórcze (8 sztuk)
- cebula czerwona (1 sztuk)
- ocet z czewronego wina (0,5 szklanek)
- gorczyca (1 łyżek deserowych)
- skórka z cytryny – otarta (1 łyżek deserowych)
- ziarenka pieprzu (0,5 łyżek deserowych)
- ziele angielskie mielone (0,25 łyżek deserowych)
- liść laurowy (2 sztuk)
- goździki mielone (1 szczypta)
- cukier (1 szczypta)
Przygotowanie:
Marynata: wymieszać ocet z 1,5 szklanki wody, dodać pokrojona w talarki cebulę oraz przyprawy i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Ugotowane na twardo jajeczka, ostudzone obrać.
Opłukane, osuszone filety śledziowe przekroić każdy wzdłuż na pół i owinąć nim jajeczko.
Zawijasy śledziowe spiąć wykałaczkami, ułożyć ciasno w słoju i zalać marynatą. Dobrze zamknąć i odstawić n a24 godziny do lodówki.
Ugotowane na twardo jajeczka, ostudzone obrać.
Opłukane, osuszone filety śledziowe przekroić każdy wzdłuż na pół i owinąć nim jajeczko.
Zawijasy śledziowe spiąć wykałaczkami, ułożyć ciasno w słoju i zalać marynatą. Dobrze zamknąć i odstawić n a24 godziny do lodówki.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
8 osób