Składniki:
- masło (0,5 kostek)
- herbatniki (350 gramów)
- ser mielony (1,5 kilogramów)
- cukier (2 szklanek)
- jajka (5 sztuk)
- budyń migdałowy (2 sztuk)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- cukier (0,5 szklanek)
- masło (2 łyżek stołowych)
- śmietanka słodka (0,3 szklanek)
- migdały (200 gramów)
- ciasteczka drobne (według uznania)
Przygotowanie:
Rozpuścić pół szklanki masła i ostudzić. Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z masłem. Masę równomiernie rozsmarować na blasze o wymiarach 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.
Ser utrzeć z 2 szklankami cukru oraz cukrem waniliowym, dodając po jajku, a na końcu wymieszać z proszkiem budyniowym. Wyłożyć masę serową na spód z herbatników. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Masa karmelowa: na patelnię wsypać pół szklanki cukru, wlać 5 łyżek wody, mieszając, ugotować gęsty, złoty karmel. dodać ubitą na sztywno śmietankę i 2 łyżki masła. Mieszać, aż składniki się połączą.
Sparzone migdały obrać z łupin i zostawić w całości lub grubo posiekać. Wsypać do masy karmelowej, wymieszać i udekorować sernik. Na wierzchu położyć kilka drobnych ciasteczek, najlepiej migdałowych.
Ser utrzeć z 2 szklankami cukru oraz cukrem waniliowym, dodając po jajku, a na końcu wymieszać z proszkiem budyniowym. Wyłożyć masę serową na spód z herbatników. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Masa karmelowa: na patelnię wsypać pół szklanki cukru, wlać 5 łyżek wody, mieszając, ugotować gęsty, złoty karmel. dodać ubitą na sztywno śmietankę i 2 łyżki masła. Mieszać, aż składniki się połączą.
Sparzone migdały obrać z łupin i zostawić w całości lub grubo posiekać. Wsypać do masy karmelowej, wymieszać i udekorować sernik. Na wierzchu położyć kilka drobnych ciasteczek, najlepiej migdałowych.
Czas przygotowania:
140 minut
Porcja dla:
20 osób