Składniki:

  • masło (0,5 kostek)
  • herbatniki (350 gramów)
  • ser mielony (1,5 kilogramów)
  • cukier (2 szklanek)
  • jajka (5 sztuk)
  • budyń migdałowy (2 sztuk)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • cukier (0,5 szklanek)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • śmietanka słodka (0,3 szklanek)
  • migdały (200 gramów)
  • ciasteczka drobne (według uznania)

Przygotowanie:

Rozpuścić pół szklanki masła i ostudzić. Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z masłem. Masę równomiernie rozsmarować na blasze o wymiarach 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.
Ser utrzeć z 2 szklankami cukru oraz cukrem waniliowym, dodając po jajku, a na końcu wymieszać z proszkiem budyniowym. Wyłożyć masę serową na spód z herbatników. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Masa karmelowa: na patelnię wsypać pół szklanki cukru, wlać 5 łyżek wody, mieszając, ugotować gęsty, złoty karmel. dodać ubitą na sztywno śmietankę i 2 łyżki masła. Mieszać, aż składniki się połączą.
Sparzone migdały obrać z łupin i zostawić w całości lub grubo posiekać. Wsypać do masy karmelowej, wymieszać i udekorować sernik. Na wierzchu położyć kilka drobnych ciasteczek, najlepiej migdałowych.

Czas przygotowania:

140 minut

Porcja dla:

20 osób

Deser z czerwonym winem

Dorada w soli