Składniki:

  • dorada (4 sztuk)
  • sok z cytryny (1 sztuk)
  • czosnek (3 ząbki)
  • tymianek (1 gałązki)
  • sól morska (3 kilogramów)
  • cytryna (2 sztuk)

Przygotowanie:

Sprawione ryby umyć i od środka skropić sokiem z cytryny. Oczyszczony czosnek pokroić na połówki i włożyć z tymiankiem do wnętrza ryb. Dno żaroodpornego naczynia wysypać warstwą soli na grubość palca. Ułożyć na niej rybę i posypać sola z wierzchu, aż do całkowitego przykrycia, lekko docisnąć i spryskać wodą. Formę szczelnie przykryć folią aluminiową i piec 45 minut w 250 stopniach.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Sernik migdałowy

Sos do zapiekanek z ryb