w

Selery w sosie koperkowym

Składniki:

  • seler bulwa (3 sztuk)
  • żółtko (2 sztuk)
  • jogurt naturalny (1 szklanek)
  • mleko (0.5 szklanek)
  • cukier (1 łyżek deserowych)
  • seres topiony śmietankowy (1 sztuk)
  • koper w pęczku (1 sztuk)

Przygotowanie:

Selery myjemy, obieramy, kroimy w kostkę (ok. 2 cm), zalewamy wrzącą wodą, dodajemy mleko, cukier, odrobinę solimy, gotujemy około 35 minut. W międzyczasie mieszamy żółtka z jogurtem, dokładamy serek i na maleńkim ogniu, cały czas mieszając, podgrzewamy, aż serek się rozpuści, nie dopuszczając do zagotowania się sosu. Ugotowane selery wyjmujemy na salaterkę, polewamy sosem i posypujemy drobno pokrojonym koperkiem. Wywar możemy wykorzystać np. do zupy jarzynowej.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

2 osób

Czereśniowa zapiekanka

Pieczony indyk