Składniki:
- seler bulwa (3 sztuk)
- żółtko (2 sztuk)
- jogurt naturalny (1 szklanek)
- mleko (0.5 szklanek)
- cukier (1 łyżek deserowych)
- seres topiony śmietankowy (1 sztuk)
- koper w pęczku (1 sztuk)
Przygotowanie:
Selery myjemy, obieramy, kroimy w kostkę (ok. 2 cm), zalewamy wrzącą wodą, dodajemy mleko, cukier, odrobinę solimy, gotujemy około 35 minut. W międzyczasie mieszamy żółtka z jogurtem, dokładamy serek i na maleńkim ogniu, cały czas mieszając, podgrzewamy, aż serek się rozpuści, nie dopuszczając do zagotowania się sosu. Ugotowane selery wyjmujemy na salaterkę, polewamy sosem i posypujemy drobno pokrojonym koperkiem. Wywar możemy wykorzystać np. do zupy jarzynowej.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
2 osób