Składniki:
- pomarancze (2 sztuk)
- awokado (3 sztuk)
- seler naciowy (3 łodyga)
- sok z cytryny (według uznania)
- melisa (według uznania)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
- winiak (1 łyżek stołowych)
- sok z cytryny (według uznania)
- curry (według uznania)
- cukier (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte awokado przekroić i usunąć pestkę, a z miąższu specjalna łyżeczką uformować kulki. Przełożyć je do salaterki i skropić połową soku z cytryny. Obrane pomarańcze podzielić nja cząstki, usunąć błonki oraz pestki i wymieszać z awokado. Umyty seler pokroić na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny.
rozetrzeć oliwę z winiakiem na gładka emulsję. Doprawić sokiem z cytryny lub octem, sola oraz szczyptą cukru i curry.
Połączone awokado z pomarańcza i selerem wymieszać z sosem i wstawić na 30 minut do lodówki. Posypać listkami melisy i podawać z pieczonym mięsem.
rozetrzeć oliwę z winiakiem na gładka emulsję. Doprawić sokiem z cytryny lub octem, sola oraz szczyptą cukru i curry.
Połączone awokado z pomarańcza i selerem wymieszać z sosem i wstawić na 30 minut do lodówki. Posypać listkami melisy i podawać z pieczonym mięsem.
Czas przygotowania:
25 minut
Porcja dla:
6 osób