w , ,

Seler z pomarańczą i awokado

Składniki:

  • pomarancze (2 sztuk)
  • awokado (3 sztuk)
  • seler naciowy (3 łodyga)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • melisa (według uznania)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • winiak (1 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • curry (według uznania)
  • cukier (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte awokado przekroić i usunąć pestkę, a z miąższu specjalna łyżeczką uformować kulki. Przełożyć je do salaterki i skropić połową soku z cytryny. Obrane pomarańcze podzielić nja cząstki, usunąć błonki oraz pestki i wymieszać z awokado. Umyty seler pokroić na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny.
rozetrzeć oliwę z winiakiem na gładka emulsję. Doprawić sokiem z cytryny lub octem, sola oraz szczyptą cukru i curry.
Połączone awokado z pomarańcza i selerem wymieszać z sosem i wstawić na 30 minut do lodówki. Posypać listkami melisy i podawać z pieczonym mięsem.

Czas przygotowania:

25 minut

Porcja dla:

6 osób

Tęczowy torcik

Czekoladowe cudo