w , , ,

Schab z sosem imbirowo-śliwkowym

Składniki:

  • schab bez kości (850 gramów)
  • węgierki (300 gramów)
  • czosnek (2 ząbki)
  • imbir – kawałek (1 sztuk)
  • cukier (2 łyżek stołowych)
  • sos sojowy (1 łyżek stołowych)
  • nasiona anyżku (0,25 łyżek deserowych)
  • ocet jabłkowy (1 łyżek stołowych)
  • cebulka (2 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso pokroić na kotlety i lekko rozklepać.
Sos: oczyszczone śliwki pokroić, a imbir posiekać i włożyć do rondla. Dodać posiekaną dymkę i zmiażdżony czosnek, śliwki, sos sojowy, cukier, anyżek, mieszając, doprawić solą oraz pieprzem i gotować 20 minut, od czasu do czasu mieszając, a w razie potrzeby dolać wodę. Śliwki powinny się całkiem rozgotować. Wlać ocet i gotować bez przykrycia 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Przygotowanym sosem posmarować rozklepane plastry mięsa i upiec z obu stron na grillu. Przełożyć na talerz, polać resztą sosu i podawać z pieczywem.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Kapusta czerwona z kiszonym ogórkiem

Babeczki z ciasta francuskiego z pieczarkami