Składniki:
- schab bez kości (850 gramów)
- węgierki (300 gramów)
- czosnek (2 ząbki)
- imbir – kawałek (1 sztuk)
- cukier (2 łyżek stołowych)
- sos sojowy (1 łyżek stołowych)
- nasiona anyżku (0,25 łyżek deserowych)
- ocet jabłkowy (1 łyżek stołowych)
- cebulka (2 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso pokroić na kotlety i lekko rozklepać.
Sos: oczyszczone śliwki pokroić, a imbir posiekać i włożyć do rondla. Dodać posiekaną dymkę i zmiażdżony czosnek, śliwki, sos sojowy, cukier, anyżek, mieszając, doprawić solą oraz pieprzem i gotować 20 minut, od czasu do czasu mieszając, a w razie potrzeby dolać wodę. Śliwki powinny się całkiem rozgotować. Wlać ocet i gotować bez przykrycia 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Przygotowanym sosem posmarować rozklepane plastry mięsa i upiec z obu stron na grillu. Przełożyć na talerz, polać resztą sosu i podawać z pieczywem.
Sos: oczyszczone śliwki pokroić, a imbir posiekać i włożyć do rondla. Dodać posiekaną dymkę i zmiażdżony czosnek, śliwki, sos sojowy, cukier, anyżek, mieszając, doprawić solą oraz pieprzem i gotować 20 minut, od czasu do czasu mieszając, a w razie potrzeby dolać wodę. Śliwki powinny się całkiem rozgotować. Wlać ocet i gotować bez przykrycia 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Przygotowanym sosem posmarować rozklepane plastry mięsa i upiec z obu stron na grillu. Przełożyć na talerz, polać resztą sosu i podawać z pieczywem.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
4 osób