w , , ,

Sałatka z wedzonej makreli z kuskusem

Składniki:

  • filet z wędzonej makreli (150 gramów)
  • kuskus (100 gramów)
  • brokuły (30 gramów)
  • koperek (1 łyżek stołowych)
  • mieszanka orzechow (1 łyżek stołowych)
  • suszone morele (1 sztuk)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • bulion warzywny (według uznania)
  • papryka (1 szczypta)

Przygotowanie:

Kuskus zalewamy wrzącym bulionem warzywnym tak, żeby dokładnie go zakryć i aby poziom wody był o 1 cm wyższy niż poziom kuskusu, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Gdy jest gotowy, rozdrabniamy go widelcem, dodajemy ugotowane i drobno posiekane brokuły, posiekany koper, pokrojona morele i rozgniecione orzechy, wlewany sok z cytryny (zazwyczaj wystarcza polówką cytryny) i dokładnie mieszamy, dodając na końcu szczyptę papryki.
przekładamy kuskus na talerz i układamy na nim makrele. Gotowe

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

1 osoby

Trifle – czyli błahostka

Pasztet z królika