Składniki:
- filet z wędzonej makreli (150 gramów)
- kuskus (100 gramów)
- brokuły (30 gramów)
- koperek (1 łyżek stołowych)
- mieszanka orzechow (1 łyżek stołowych)
- suszone morele (1 sztuk)
- sok z cytryny (według uznania)
- bulion warzywny (według uznania)
- papryka (1 szczypta)
Przygotowanie:
Kuskus zalewamy wrzącym bulionem warzywnym tak, żeby dokładnie go zakryć i aby poziom wody był o 1 cm wyższy niż poziom kuskusu, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Gdy jest gotowy, rozdrabniamy go widelcem, dodajemy ugotowane i drobno posiekane brokuły, posiekany koper, pokrojona morele i rozgniecione orzechy, wlewany sok z cytryny (zazwyczaj wystarcza polówką cytryny) i dokładnie mieszamy, dodając na końcu szczyptę papryki.
przekładamy kuskus na talerz i układamy na nim makrele. Gotowe
przekładamy kuskus na talerz i układamy na nim makrele. Gotowe
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
1 osoby