Składniki:
- sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
- ziele angielskie (2 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- masło (3 łyżek stołowych)
- czosnek (3 ząbki)
- cebula (2 sztuk)
- baranina bez kości (0.5 kilogramów)
- kapusta biała (1 sztuk)
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzać masło, włożyć mięso, cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu do zrumienienia.2. Doprawić solą i pieprzem, dodać ziele · angielskie, wlać tyle wody, aby tylko przykryła mięso; gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż mięso będzie na wpół miękkie (około godziny).3. Kapustę pokrajaną w 2 cm paski włożyć do garnka z mięsem, wymieszać, wlać tyle wody, aby przykryła zawartość, gotować dalej przez 30 min4. Sok z cytryny I ocet z wodą wlać na 10 min. przed końcem gotowania.5. Gulasz podawać z ryżem ugotowanym na sypko.Proporcje dla 2-3 osób
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
3 osób