Składniki:

  • sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
  • ziele angielskie (2 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • masło (3 łyżek stołowych)
  • czosnek (3 ząbki)
  • cebula (2 sztuk)
  • baranina bez kości (0.5 kilogramów)
  • kapusta biała (1 sztuk)

Przygotowanie:

1. W garnku rozgrzać masło, włożyć mięso, cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu do zrumienienia.2. Doprawić solą i pieprzem, dodać ziele · angielskie, wlać tyle wody, aby tylko przykryła mięso; gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż mięso będzie na wpół miękkie (około godziny).3. Kapustę pokrajaną w 2 cm paski włożyć do garnka z mięsem, wymieszać, wlać tyle wody, aby przykryła zawartość, gotować dalej przez 30 min4. Sok z cytryny I ocet z wodą wlać na 10 min. przed końcem gotowania.5. Gulasz podawać z ryżem ugotowanym na sypko.Proporcje dla 2-3 osób

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

3 osób

Boczniaki kandyzowane w czekoladzie

Kleik z płatków owsianych na mleku