Składniki:
- kasza bulgur (120 gramów)
- Natka pietruszki – pęczek (2 sztuk)
- mięta – pęczek (1 sztuk)
- pomidory twarde (3 sztuk)
- dymki ze szczypiorkiem (4 sztuk)
- sok z cytryny (2 sztuk)
- oliwa (7 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Bulgur wsypać do miski i zalać lekko osoloną , gorącą wodą, przykryć i pozostawić na 15 minut, aż płyn zostanie całkiem wchłonięty. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem, wymieszać i odstawić jeszcze4 na 30 minut. Sparzone pomidory obrać ze skórki. Usunąć pestki, a miąższ pokroić w małą kostkę. Oczyszczone cebulki dymki pokroić w piórka, a szczypior drobno posiekać. Opłukaną, osuszoną natkę pietruszki i miętę posiekać. Bulgur połączyć z pokrojonymi pomidorami, dymką i zieleniną. Wymieszać. Przed podaniem dobrze schłodzić.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
5 osób