w ,

Sałatka libańska – Tabbouleh

Składniki:

  • kasza bulgur (120 gramów)
  • Natka pietruszki – pęczek (2 sztuk)
  • mięta – pęczek (1 sztuk)
  • pomidory twarde (3 sztuk)
  • dymki ze szczypiorkiem (4 sztuk)
  • sok z cytryny (2 sztuk)
  • oliwa (7 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Bulgur wsypać do miski i zalać lekko osoloną , gorącą wodą, przykryć i pozostawić na 15 minut, aż płyn zostanie całkiem wchłonięty. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem, wymieszać i odstawić jeszcze4 na 30 minut. Sparzone pomidory obrać ze skórki. Usunąć pestki, a miąższ pokroić w małą kostkę. Oczyszczone cebulki dymki pokroić w piórka, a szczypior drobno posiekać. Opłukaną, osuszoną natkę pietruszki i miętę posiekać. Bulgur połączyć z pokrojonymi pomidorami, dymką i zieleniną. Wymieszać. Przed podaniem dobrze schłodzić.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

5 osób

Szaszłyki z warzywami i rybą

Krem norweski