Składniki:
- kasza bulgur (250 gramów)
- bulion (500 mililitrów)
- sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
- pomidory (400 gramów)
- ogórek zielony (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- dymka (1 pęczek)
- olej (2 łyżek stołowych)
- ocet (2 łyżek stołowych)
- natka pietruszki (według uznania)
- listki mięty (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Kaszę zalać wrzącym bulionem i skropić sokiem z cytryny, przykryć i odstawić na ok. 35 minut. Umyte pomidory pokroić na ćwiartki i oczyścić z pestek. Obranego ogórka przekroić wzdłuż na pół i oczyścić z pestek. Oczyszczona cebulę oraz pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Oczyszczona dymkę pokroić w krążki. Wymieszać kaszę z warzywami, skropić olejem oraz octem. Mieszając, doprawić do smaku posiekaną natką, miętą, solą oraz pieprzem. Podawać na zimno.
Czas przygotowania:
35 minut
Porcja dla:
4 osób