w , ,

Tabbouleh z miętą

Składniki:

  • kasza bulgur (250 gramów)
  • bulion (500 mililitrów)
  • sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
  • pomidory (400 gramów)
  • ogórek zielony (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • dymka (1 pęczek)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • ocet (2 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki (według uznania)
  • listki mięty (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Kaszę zalać wrzącym bulionem i skropić sokiem z cytryny, przykryć i odstawić na ok. 35 minut. Umyte pomidory pokroić na ćwiartki i oczyścić z pestek. Obranego ogórka przekroić wzdłuż na pół i oczyścić z pestek. Oczyszczona cebulę oraz pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Oczyszczona dymkę pokroić w krążki. Wymieszać kaszę z warzywami, skropić olejem oraz octem. Mieszając, doprawić do smaku posiekaną natką, miętą, solą oraz pieprzem. Podawać na zimno.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

4 osób

Kotlety de volaille

Kaczka aromatyczna