w , ,

Sałatka z makaronem i krewetkami

Składniki:

  • makaron ryżowy (200 gramów)
  • marchewka (1 sztuk)
  • kiełki fasoli (0,5 szklanek)
  • papryka czerwona (1 sztuk)
  • krewetki (250 gramów)
  • sezam (1 łyżek stołowych)
  • kolendra (2 łyżek stołowych)
  • sos sojowy (3 łyżek stołowych)
  • olej sezamowy (1 łyżek stołowych)
  • cukier puder (1 łyżek deserowych)
  • sok z limonek (2 sztuk)

Przygotowanie:

Sos: jasny sos sojowy wymieszać z sokiem z 2 limonek, cukrem pudrem i olejem.
Wrzątkiem zalać makaron, przykryć i pozostawić na 10 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą, osączyć i przełożyć do miski. Oczyszczone marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski. Kiełki zalać wrzątkiem i po 3 minutach odcedzić i przelać zimną wodą, osączyć. Z zimnym makaronem wymieszać rozdrobnione warzywa, ugotowane i obrane krewetki oraz kiełki fasoli i uprażone na suchej patelni ziarno sezamu. Sosem polać sałatkę i posolić, przykryć i wstawić do lodówki na 60 minut. Na 15 minut przed podaniem dodać posiekane listki kolendry i wymieszać.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Keks na białkach

Kompot wieloowocowy