Składniki:
- makaron ryżowy (200 gramów)
- marchewka (1 sztuk)
- kiełki fasoli (0,5 szklanek)
- papryka czerwona (1 sztuk)
- krewetki (250 gramów)
- sezam (1 łyżek stołowych)
- kolendra (2 łyżek stołowych)
- sos sojowy (3 łyżek stołowych)
- olej sezamowy (1 łyżek stołowych)
- cukier puder (1 łyżek deserowych)
- sok z limonek (2 sztuk)
Przygotowanie:
Sos: jasny sos sojowy wymieszać z sokiem z 2 limonek, cukrem pudrem i olejem.
Wrzątkiem zalać makaron, przykryć i pozostawić na 10 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą, osączyć i przełożyć do miski. Oczyszczone marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski. Kiełki zalać wrzątkiem i po 3 minutach odcedzić i przelać zimną wodą, osączyć. Z zimnym makaronem wymieszać rozdrobnione warzywa, ugotowane i obrane krewetki oraz kiełki fasoli i uprażone na suchej patelni ziarno sezamu. Sosem polać sałatkę i posolić, przykryć i wstawić do lodówki na 60 minut. Na 15 minut przed podaniem dodać posiekane listki kolendry i wymieszać.
Wrzątkiem zalać makaron, przykryć i pozostawić na 10 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą, osączyć i przełożyć do miski. Oczyszczone marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski. Kiełki zalać wrzątkiem i po 3 minutach odcedzić i przelać zimną wodą, osączyć. Z zimnym makaronem wymieszać rozdrobnione warzywa, ugotowane i obrane krewetki oraz kiełki fasoli i uprażone na suchej patelni ziarno sezamu. Sosem polać sałatkę i posolić, przykryć i wstawić do lodówki na 60 minut. Na 15 minut przed podaniem dodać posiekane listki kolendry i wymieszać.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
4 osób