Składniki:
- sałata rucola (1 sztuk)
- buraczki marynowane (1 sztuk)
- czosnek (1 ząbki)
- oliwa z oliwek (5 łyżek stołowych)
- orzechy pinii (1 porcja)
- ocet balsamiczny (według uznania)
- ser mozzarella (1/2 porcja)
- dresing winegret (według uznania)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Ułożyć na dnie naczynia opłukane pod bieżącą wodą liście sałaty i skropić je dresingiem winegret. Na sałatę położyć ser mozzarella i buraczki. z oliwy, octu balsamicznego i rozgniecionego czosnku przygotować sos, który należy doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i odrobina soli. Sosem polać buraczki. Wierzch sałatki posypać orzeszkami pinii.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
2 osób