w , ,

Sałata z kulkami mięsnymi i kiełkami

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe (300 gramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • papryka mielona słodka (1 łyżek deserowych)
  • olej (4 łyżek stołowych)
  • papryka czerwona (1 sztuk)
  • sałata lodowa (1 sztuk)
  • orzechy włoskie (50 gramów)
  • kiełki soi (1 porcja)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • ocet winny (1 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczoną, posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek wymieszać z mięsem. Mieszając, doprawić do smaku papryka pielona, solą oraz pieprzem. Z masy uformować małe kulki i smażyć ze wszystkich stron na oleju.
Oczyszczoną paprykę pokroić na cienkie paski. Opłukana, osuszona sałatę porwać na kawałki i ułożyć na talerzu razem z papryką. Dodać kulki mięsne i posypać orzechami oraz kiełkami. Wymieszać oliwę z octem, doprawić solą oraz pieprzem i polać sałatkę.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

5 osób

Bigos na winie

Beach Peach