Składniki:
- mięso mielone wieprzowe (300 gramów)
- cebula (1 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
- papryka mielona słodka (1 łyżek deserowych)
- olej (4 łyżek stołowych)
- papryka czerwona (1 sztuk)
- sałata lodowa (1 sztuk)
- orzechy włoskie (50 gramów)
- kiełki soi (1 porcja)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
- ocet winny (1 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczoną, posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek wymieszać z mięsem. Mieszając, doprawić do smaku papryka pielona, solą oraz pieprzem. Z masy uformować małe kulki i smażyć ze wszystkich stron na oleju.
Oczyszczoną paprykę pokroić na cienkie paski. Opłukana, osuszona sałatę porwać na kawałki i ułożyć na talerzu razem z papryką. Dodać kulki mięsne i posypać orzechami oraz kiełkami. Wymieszać oliwę z octem, doprawić solą oraz pieprzem i polać sałatkę.
Oczyszczoną paprykę pokroić na cienkie paski. Opłukana, osuszona sałatę porwać na kawałki i ułożyć na talerzu razem z papryką. Dodać kulki mięsne i posypać orzechami oraz kiełkami. Wymieszać oliwę z octem, doprawić solą oraz pieprzem i polać sałatkę.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
5 osób