Składniki:
- boczek chudy, surowy, bez kości (1,3 kilogramów)
- czosnek (7 ząbki)
- mięta suszona (0,5 łyżek deserowych)
- szałwia suszona (0,5 łyżek deserowych)
- bazylia syszona (0,5 łyżek deserowych)
- czaber suszony (0,5 łyżek deserowych)
- majeranek suszony (0,5 łyżek deserowych)
- oliwa (1 łyżek deserowych)
- wino białe wytrawne (1 łyżek stołowych)
- bulion (0,5 szklanek)
- sól (1 łyżek deserowych)
- pieprz mielony (0,25 łyżek deserowych)
Przygotowanie:
Oczyszczony czosnek rozdrobnić i utrzeć z solą połączoną z ziołami, pieprzem, oliwą i winem. Umyty, osuszony boczek dokładnie natrzeć przygotowaną pastą, ciasno zrolować, owinąć nicią kuchenną oraz folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia boczek w folii ułożyć na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 90 minut, skrapiając bulionem. Pod koniec pieczenia odwinąć folię, aby mięso się zrumieniło. Podawać na gorąco lub na zimno, z chrzanem albo ostrymi sosami.
Czas przygotowania:
110 minut
Porcja dla:
12 osób