w , , ,

Rolada czosnkowo-ziołowa

Składniki:

  • boczek chudy, surowy, bez kości (1,3 kilogramów)
  • czosnek (7 ząbki)
  • mięta suszona (0,5 łyżek deserowych)
  • szałwia suszona (0,5 łyżek deserowych)
  • bazylia syszona (0,5 łyżek deserowych)
  • czaber suszony (0,5 łyżek deserowych)
  • majeranek suszony (0,5 łyżek deserowych)
  • oliwa (1 łyżek deserowych)
  • wino białe wytrawne (1 łyżek stołowych)
  • bulion (0,5 szklanek)
  • sól (1 łyżek deserowych)
  • pieprz mielony (0,25 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Oczyszczony czosnek rozdrobnić i utrzeć z solą połączoną z ziołami, pieprzem, oliwą i winem. Umyty, osuszony boczek dokładnie natrzeć przygotowaną pastą, ciasno zrolować, owinąć nicią kuchenną oraz folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia boczek w folii ułożyć na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 90 minut, skrapiając bulionem. Pod koniec pieczenia odwinąć folię, aby mięso się zrumieniło. Podawać na gorąco lub na zimno, z chrzanem albo ostrymi sosami.

Czas przygotowania:

110 minut

Porcja dla:

12 osób

Sałatka orientalna i

Makaron z makiem i miodem