Składniki:

  • ryż (250 gramów)
  • curki (600 gramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • groszek mrożony (200 gramów)
  • bulion warzywny (1 kostek)
  • ser żółty (50 gramów)
  • oliwa (4 łyżek stołowych)
  • tymianek (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Na rozgrzana w rondlu oliwę włożyć oczyszczone kurki oraz pokrojona cebule i chwile smażyć, aż kurki puszczą sok. Mieszając, dusić na małym ogniu ok. 13 minut. Wsypać opłukany, osaczony ryż. Wlać 0,5 litra wrzątku (płyn powinien zakryć ryż 2 cm warstwą). W kruszyć kostkę bulionową, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i tymiankiem. Wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu 15 minut, aż ryż wchłonie większość płynu. Wsypać groszek, zamieszać i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia o zostawić pod przykryciem na 10 minut. Starty żółty ser podawać osobno.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

5 osób

Kasza perłowa i grzybami

Mandarynki z cykorią i porzeczkami