Składniki:
- ryż (250 gramów)
- curki (600 gramów)
- cebula (2 sztuk)
- groszek mrożony (200 gramów)
- bulion warzywny (1 kostek)
- ser żółty (50 gramów)
- oliwa (4 łyżek stołowych)
- tymianek (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Na rozgrzana w rondlu oliwę włożyć oczyszczone kurki oraz pokrojona cebule i chwile smażyć, aż kurki puszczą sok. Mieszając, dusić na małym ogniu ok. 13 minut. Wsypać opłukany, osaczony ryż. Wlać 0,5 litra wrzątku (płyn powinien zakryć ryż 2 cm warstwą). W kruszyć kostkę bulionową, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i tymiankiem. Wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu 15 minut, aż ryż wchłonie większość płynu. Wsypać groszek, zamieszać i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia o zostawić pod przykryciem na 10 minut. Starty żółty ser podawać osobno.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
5 osób